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Q. If it is determined by AAA that the contract is ratified on August 24th, what will be 
designated as the DOS?  

A. August 24th or the date AA is notified from the Intl TWU that the ratification results are 
official. 

 

Background: Regarding changes in Article 1, specifically, the Successorship and Substantial 
Sale provisions. A few years back, TWU members were concerned and asked what could be 
done in case AA spun off Aircraft Maintenance and Engineering or a significant portion. This 
was driven by press reports regarding what assets American had available to raise capital and 
what United had done e.g. United Services and Delta with Delta Tech Ops.  A good example of 
this was in the 1990’s, Lufthansa had created a subsidiary called Lufthansa Technik.  

Article 1 Recognition and Scope 

 
From day one of negotiations, the M&R committee asked and received help from the TWU 
Labor attorneys to provide language to put protection in the agreement should this happen.  
 
Working with the attorneys, we were told we could not prevent a sale/spinoff as long as it met 
the requirements of Article 1 para (e). However, we could make sure our Members would be 
given consideration should this happen. The language in the agreement today is not exactly as 
we proposed in November 2007. The language was constructed with the TWU Labor attorneys 
and AA legal department to mitigate the impact to our Members should AA ever decide to sell or 
spin off M&E.   
 
The new language is in addition to the current protection in Article 1 para. (e) which states:  
 
(e) Contracting Out of Work. In the interest of providing stable employment, but nevertheless to permit the 
Company to maintain and continue the development of air transportation under applicable laws, the 
Company will perform aircraft and aircraft component maintenance and overhaul, and other related work, 
as its present employees have the normal time and the skills to perform, and for which the Company can 
reasonably make available the necessary facilities.  

(1) Additionally, it is agreed that the Company may continue to contract out work not exceeding 
the scope of its present contracting out practices

 

. The Company will provide to the Union, in 
January and July of each year, a report, which indicates the extent of the aircraft maintenance 
work, which has been contracted out as a percentage of the total aircraft maintenance expense in 
the preceding six (6) months for purposes of ensuring consistency with this obligation.  

Unfortunately, the new language is being portrayed by a few as a detriment instead of the fact 
that it is added protection for TWU members.   
 
Q.  How do the changes in the Successorship and the addition of the Substantial Asset 
Sale affect me?  

A. The Successorship provision provides certain protections in the event AA is sold, merged, or 
acquired by another entity, including another airline.  Under the provision, the Company cannot 
finalize such a transaction unless the successor agrees to recognize the TWU as the 
representative of the employees on the TWU Seniority List, employ all employees on the TWU 
Seniority List, and be bound by the terms of the AA/TWU Agreement.  (It further provides that if 
the successor is an air carrier or affiliate of an air carrier American will, at TWU’s option, require 
the successor to integrate seniority lists in a fair and equitable manner.) 
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The Substantial Asset Sale provision provides new, additional

Q. Under Article 1 (l), Other Labor Protective Provisions In Substantial Asset Sale, if AA 
were to sell one of the M & E bases or line maintenance operation/assets, would I be able 
to bump the remaining portion of the system or would I only be eligible for rehire  at the 
new company.  
A.  The Substantial Asset Sale provision only comes into play when a transfer transaction 
involving AA’s aircraft maintenance facilities meets the 20% threshold, so the parties would 
need to first determine whether the transaction meets that substantial threshold.  If such a 
transaction met the 20% threshold, and the transaction was concluded, you would remain an AA 
employee and you would still be covered by the AA/TWU Agreement, and would be able to 
exercise your seniority rights under the Agreement to bump within the system.  The acquiring 
entity would be obligated to offer jobs to employees on the TWU Seniority List, as described 
above in the Answer above.   

 protections in the event AA, for 
example, sells or transfers a defined portion of its M&E facilities to an entity that is or plans to 
operate as an air carrier or repair station.  Under this provision, the acquiring entity must offer 
jobs to that number of employees on the TWU Seniority List at least equal to the number of 
employees required to staff that portion of the facilities sold or transferred by AA, and integrate 
those employees into its seniority list in a fair and equitable manner. 

Q. Say Rolls/AA wanted to create a one stop shop at AFW; how would the Substantial 
Asset Sale provision protect me? Would I be an AA employee, a Rolls employee, or an 
employee of the new company?  How would this affect my transfer rights at AA?  What if 
there was a RIF at the new company, would I still have my rights to bump the system? 
A.   Each transaction would need to be evaluated on its own facts and circumstances to 
determine if the Substantial Asset Sale provision was applicable, and also what other rights and 
obligations under the AA/TWU Agreement may be applicable.  See also Answer above. 

Q.  The language in Article 1 does not address the ability to bump the system, nor does it 
say I am guaranteed a job at a newly formed company.   All it states is the acquiring party 
will have to provide jobs and honor the existing collective bargaining agreement for that 
number of employees responsible for the portion affected by the transaction. 

A.  See Answers above.   

Q.  Will the affected TWU/AA employees be hired, or will the new company just have to 
hire an equal amount of employees? Also if the company is held outside of AMR 
corporation, how does AA and the TWU intend to enforce the honoring of the CBA in an 
at will state with at will employees.  
 
A.  See Answer above.  The Railway Labor Act, the law pursuant to which the AA/TWU 
Agreement is negotiated, maintained, and governed, preempts state right-to-work laws.    

Q.  What is the definition of an "Aircraft Maintenance Facility
1)  Is it a Hanger? A Maintenance Base? A portion of a Maintenance Base? 

"?  

2)  Is it the area for A/C maintenance repair "only" considered and is it less office, storage, 
and/or break area space?  
3)  Could or is the footprint of gate space at the terminal considered a maintenance facility since 
we perform aircraft maintenance there? 
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A: The parties have agreed that “Aircraft Maintenance Facilities” include all facilities operated by 
the Company for the maintenance of its aircraft.  
 
Q. What is the definition of "constitutes 20% or more of the value of the Aircraft 
Maintenance Facilities of the Company
  

"? 

1)  Define "Value"? 
2)  How has or will the "value" be determined?  And by whom? 
3)  What are some examples of "20% or more of the value of the Aircraft Maintenance Facilities 
of the Company" by base or station and/or by groups of bases or stations? 
 
A: There is not a separate definition in the T/A of “constitutes 20% or more of the market value 
of the Aircraft Maintenance Facilities of the Company.”  It is the threshold the parties agreed to 
that triggers the applicability of the new, additional protections in the substantial asset 
transaction scenario.   
 
Q.  What would happen if a transaction took place that was less than the 20% threshold? 
A.  If a transaction took place under the 20% threshold (or above 20%) and if the transaction 
was considered part of AA (single carrier-e.g. subsidiary), the employees would be considered 
AA employees (TWU members) and would have all the same rights under the collective 
bargaining agreement.  If the company tried to sell off said portion in lieu of creating a 
subsidiary, Article 1 para (e) would protect the TWU members affected.  
 
Q.  If a base is sold, does it remain under the Railway Labor Act? (both Oklahoma and 
Texas are right to work states) 
A.  If a Maintenance base is sold to an outside entity, the buyer (or successor) would have to 
honor the collective bargaining agreement.  The condition of the sale would require the 
successor to maintain the CBA with the TWU to enable them to perform the work.  If the 
successor did not maintain the agreement, it would be like any other contractual violation, and 
subject to resolution through the grievance process or through outside legal action. 
 
Whether the successor is under the RLA or not is not relevant. If it is another air carrier, it would 
remain under the RLA. Which law it falls under is determined by the character of the owner.  If, 
for instance, UPS bought the facility, since it is not an air carrier and not under the RLA, then it 
would be under the NLRA, but the buyer would still have to honor the terms of the existing 
collective bargaining agreement. Being located in a right to work state would not trump the CBA. 
 

 
Article 2 – Definitions 

Q. In Article 2 – Definitions, paragraph (n), “Maintenance Base” as used in this 
Agreement will include the following locations; TULE, AFW, and MCIE. Why is DWH 
not listed here? 

A. The parties agreed to discuss DWH subsequent to ratification and depending on the outcome 
of those discussions, may require the addition of DWH to the definition.  It was premature to 
add it to Article 2 at this time. 
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Article 4 – Compensation 

Q. Will I receive a check for all hours worked since May 5, 2010 that will include that 
license premium?   

A. Yes. 
 
Q. If the 24th is the date and I retire on August 31st, will I be eligible for the 6% signing 

bonus and the 3% back pay?  
A. Yes. 

 
Q. If I am a line mechanic at MCI and I am carried on the MCIE seniority roster, will I be 

eligible for the 6% bonus?  
A. No, if you are line mechanic you will receive the appropriate compensation and premiums as 

a line mechanic. 
 
 

 
Article 11 – Classifications and Qualifications 

Q. Can you describe how a reduction in force would work at the bases with the new 
classification of Support Mechanic Airframe? Example: A Senior AMT is laid off and 
the only less senior employee available to bump is the new Support Mechanic 
Airframe – what would happen to the Support Mechanic and his license pay?  

A. If an AMT is provided a reduction in force notice, one of the options available will be to 
displace a less senior employee in a lower classification, of which the SMA will be one of 
them. 

 
Q. What about the AMT's Pay? If his only option is to the SMA position, will he keep 

License Pay or lose 1 of them? 
A. He would continue to receive pay for both licenses.  In Article 15c(5) of the TA, it states: 

(5) The parties have agreed that if an Aviation Maintenance Technician, as a result of a 
reduction in force, elects to displace an Overhaul Support Mechanic, Support Mechanic 
Airframe, he will carry his classification, appropriate pay seniority, and chart rate with 
him. He will receive any License Premium or any Skill Premium. 

 
Q. What is meant by the language stating Support Mechanic Airframe will be limited to 

20% of AMTs in Aircraft Overhaul (AO)?  
A. At any of the overhaul bases, the company will be able to have Support Mechanic Airframe 

working on the docks, but no more than 20% of the total AO AMT dock population may be on 
the docks.  

 
Q. Is this 20% in addition to the 25% OSM cap; wouldn't this for all practical purposes 

make it a 45% OSM/SMA (lower classification) cap? 
A. The 20% SMA cap is measured differently and independently of the 25% OSM cap.  The 

25% OSM cap is the percentage of OSMs at a particular base that are allowed based on the 
number of Title I employees at that base.   

Example: 25% OSM calculation - AFW  
Number of OSMs = 223 
Number of Title I employees = 1436 
% of OSMs = 15.6%         
The 20% SMA is measured against the number of AMTs in AO (on the airframe overhaul 
docks) at any given base.  AMTs are included in the Title I number used above. 
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Hypothetical Example - AFW 
Number of SMAs = 25 
Number of AMTs in AO (on the docks) at AFW = 200 
% of SMAs = 12.5% 

 
Since the SMA percentage is based on a subset of the Title I employees used in the OSM 
cap calculation, you cannot combine the OSM and SMA to establish a common percentage 
because they are measured against two different criteria.  OSM cap is a percentage against 
all the Title I employees at the base, while the SMA percentage is more limiting against the 
AMTs at a base assigned to AO.  

 
Q. During a reduction in force, can a senior SMA be displaced by a junior AMT?  
A. No, a senior SMA will not be able to displace a junior AMT. 
 
Q. Can a senior SMA be bumped by a junior AMT, the way it is answered is not correct so 

can a Junior AMT displace a Senior SMA during a RIF? 
A. Title I seniority governs with respect to displacing in a lower classification.  An AMT 

less senior to an SMA, cannot displace the SMA.  It is seniority driven. 
 
Q. With regards to the new SMA classification, what is the definition of “airframe?” 

Where does the line reside between airframe work and systems work? As an example, 
landing gear removal and replacement. Traditionally, this is a systems job. How about 
ailerons and their rigging? These are just 2 traditionally systems jobs that we are 
wondering where they will fall in this new classification. 

A. Based on Attachment 11.17 and the SMA job description in Article 11, is not intended to have 
SMAs perform landing gear removal and replacement work, nor aileron rigging. Since this is 
a new classification, Attachment 11.17 includes the formation of a SMA review panel to 
review and decide upon these work related type issues.   

 
Q. On page 112, it seems there are some who believe that it is a loophole and that an 

AMT who is reduced will not keep his License pay, please clarify. 
A. A RIF'd AMT who displaces an SMA or OSM will retain his/her license premiums.  
 
Q. I am a laid off AMT working in the Paint Shop at AFW as an AMT-O, all I ever do is 

OSM work (paint airplanes), with the new language in the T/A do I get paid my licenses 
premium?  

A. Yes, if you are an AMTO you will be restored to an AMT with license premiums.  However, 
you will be subject to reassignment to an AMT position as soon as one becomes available.   

 
 

 
Article 12 – Promotions and Jobs to be Posted 

Q. What happens in a Crew Chief evaluation when the local TWU and management do not 
agree and the panel deadlocks?  

A. In a panel review, if the members of the panel, consisting of 2 members from the TWU and 2 
members from management become deadlocked on the case before them, the review will be 
referred to the Chief Operating Officer and the TWU Local President. If there is still a 
deadlock at that point the employee has the right to grieve.  
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Q. What were the changes to the base labor loan procedures and how will the changes 
work?  

A. The base labor loan is intended to allow flexibility to move resources within a business unit 
based on operational requirements. 

 
Q. In the tentative agreement’s Article 12 Transfer memorandum, can you explain how I 

would be able to transfer within the base? It seems like I am unable to transfer to other 
areas on the base. Also what does the change to transfer memorandum mean to me? 

A. Article 12 Attachment 12.1 continues to provide transfer opportunities at the overhaul bases.  
Provision (b) of Attachment 12.1 provides the means for the Company to post vacancies to 
employees at the base and the criteria.  

 
 

 
Article 27 – General 

Q. Language was added to Article 27 (m), for actual days served

A. It was added to provide clarity as in some cases members on the off shift have been 
called and had to grieve for their “day” of pay and others had been called and 
dismissed. At some locations the Company wanted to pay partial days, we felt this 
best clarified the problem if your called and showed up and do your duty you would 
receive your pay from AA for the entire day. 

. Could you please clarify 
what the intent of adding these words to the language? What does actual days served 
mean?  

 
Q. If I am summoned and show up at Jury Duty and then are released without payment, I 

will get credit for the day for Jury Duty from AA? All I am required to provide is my 
summons correct, we are not required to get paid by the court to get paid by AA?  

A. You need to provide some evidence that you appeared at court for jury duty and were 
released without payment. 

 
 

 
Article 41 – Retiree Medical 

Q. I read the FAQ on retiree medical after I was asked the following question; will the 
refund of retiree medical be considered taxable when it was pulled out of after-tax 
dollars in the first place?  

A. No, only the investment earnings are considered taxable. 
 
Q. What I found was that there will be interest paid on that money when it is distributed. 

So is it the interest earnings that are taxable like on a bank account or is it the total 
amount?  

A. Yes, just the interest earnings.  
 
Q.  If both my wife and myself are AA/TWU employees and my wife is younger than 50 
years of age as of 12/31/10 and I am older than 50 can she choose to decline retiree 
medical and still fall under my benefit? 
A. While either is employed, one can opt out of insurance and be a spouse on the other’s plan.  
     When one retires, as long as the other is employed, the retiree can be covered as a spouse  
     on the active employee’s plan. When both are retired, each must have their own plan, so  
     when both are retired, the over 50 would continue under the existing plan, and the under 50  
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     would go into retiree medical based on the under 50 rules, using sick and, if applicable, the  
     enhanced reinstated sick to cover the retiree medical below 65, and the post 65 rule for the  
     under 50 employee. 
 
Q. In the LOM 11 (VEBA Letter) can you please explain the intent of the letter 

specifically? What does it mean when it states:  
In the interest of finding a mutually beneficial solution, the Company and the TWU commit 
to form a joint committee with the sole purpose to explore the feasibility of establishing a 
Voluntary Employees’ Beneficiary Association (VEBA) similar to the agreement between 
the UAW and General Motors that was approved in 2007. 

 
A. The sole purpose of the letter is to form a joint committee (TWU and AA) to explore the 

feasibility of establishing a VEBA, the letters purpose is not to establish a VEBA it is only a 
commitment to look into one.   

 
 Any changes to retiree medical would still need to be negotiated between the TWU and AA 

and then voted on by the membership.    


